Er komt meer geld beschikbaar voor startende en doorgroeiende bedrijven. Deze zogenoemde startups en scaleups zijn volgens het kabinet van groot belang voor vernieuwing van de economie.
Dat maakten minister Henk Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën dinsdag bekend, de dag dat Startup Fest Europe aftrapt in de Beurs van Berlage.
Het evenement in Amsterdam is de aftrap van een landelijk festival van meer dan 28 onafhankelijk georganiseerde evenementen in heel Nederland voor startups.
Het festival is een initiatief van het door Neelie Kroes geleide Startup Delta en staat onder voorzitterschap van prins Constantijn. Doel is om veelbelovende Nederlandse startups te koppelen aan investeerders.
Top 5 startuplanden
Het kabinet wil Nederland omtoveren tot de Europese verzamelplaats voor innovatieve bedrijven. Dat levert namelijk banen op. Snelgroeiende Nederlandse bedrijven zorgden tussen 2011 en 2014 voor 70.000 fulltime banen, zo blijkt uit cijfers van de Erasmus Universiteit.
"Nederland staat in de wereld meer en meer bekend als startupland. Maar we zijn er nog niet, mijn ambitie blijft groot", schrijft Kamp in een column op RTL Z. Zijn doel? "Niet alleen in Europa, maar ook wereldwijd Nederland in de top 5 van startuplanden krijgen."
Knelpunten wegnemen
In nauw overleg met de startupsector heeft het kabinet de afgelopen tijd bekeken wat een goede aanvulling zou zijn op de reeds bestaande faciliteiten voor startups en het mkb. "Het is belangrijk dat innovatieve start- en scaleups over voldoende investeringskapitaal en financiële slagkracht kunnen beschikken zodat zij sneller kunnen doorgroeien", aldus Kamp. "Zo blijft Nederland een broedplaats voor nieuwe producten, diensten en verdienmodellen."
De twee regelingen die het kabinet dinsdag presenteert, komen tegemoet aan knelpunten die de startupsector zelf heeft aangekaart. Het kabinet trekt in totaal 50 miljoen euro extra uit. Kamp: "Door op deze wijze structureel extra geld beschikbaar te maken, verwachten we ook deze knelpunten op te lossen."
Het gaat om de volgende twee regelingen:
1. Soepeler gebruikelijk-loonregeling
Vanaf 2017 komt 27 miljoen euro beschikbaar voor een versoepeling van de loonregeling voor innovatieve bedrijven. Wie een bedrijf begint, is dan niet langer verplicht zichzelf een belastbaar loon uit te keren van 44.000 euro. Eigenaren van startups mogen hier de eerste drie jaar het minimumloon van maken. Op die manier blijft er meer geld over om in het bedrijf te investeren.
2. Beleggen met durfinvesteerders in startups
Het kabinet maakt 23 miljoen euro vrij om samen met private investeerders zoals business angels te investeren in startups en het midden- en kleinbedrijf. De overheid kan dan voor maximaal 50 procent mee-investeren.
Meer ambitie
Werkgevers zijn blij met de elkaar opgeteld 50 miljoen euro, maar menen wel dat het kabinet nog meer ambitie kan tonen, aldus VNO-NCW en MKB Nederland in een reactie.
Zo vinden de ondernemingsorganisaties dat er meer aandacht moet zijn voor het doorgroeien van scaleups. Dat zijn volgens de organisaties bedrijven die in de fase zijn aangeland waarin daadwerkelijk banengroei kan worden gerealiseerd.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl